Waarvoor kan u bij mij terecht?

KONIJN EN CAVIA


Bij langharige konijnen en cavia's blijft de vacht doorgroeien. Voor het welzijn van het dier is het nodig dat deze regelmatig bijgenknipt wordt. Ook op de kop en rond de ogen kan het haar te lang zijn waardoor het dier niet goed meer ziet. 


Ook kan de vacht gaan klitten. Dit zijn knopen in de vacht die alsmaar verder in elkaar strengelen. Deze klitten zijn pijnlijk en belemmeren het dier in zijn bewegingsvrijheid. Als het haar teveel klit, ontstaat er vilt. Wat voor het dier nog onaangenamer is. Vervilting belemmert ook de natuurlijke werking van de huid.  


Ook normaalharige dieren kunnen baat hebben bij een trimbeurt en dan vooral in de ruiperiode om de loszittende haren te verwijderen. Ook oudere dieren kunnen soms de vachtverzorging niet meer volledig zelf bolwerken.

Ik trim vacht- en diervriendelijk. Dit betekent dat het esthetische ondergeschikt is aan wat het best is voor het dier. Uiteraard zal ik wel proberen het dier zo mooi mogelijk af te leveren.  Konijnen hebben een heel gevoelige huid die snel beschadigd raakt. Ik behandel het dier steeds met de grootste zorg en voorzichtigheid. 

Alle vuil en hooi worden uit de vacht gehaald. Het dier wordt geborsteld. Klitten worden eruit geknipt en de vacht wordt bijgetrimt. 


Als de vacht teveel vervilt is, zit er soms niks anders op dan heel kort te scheren. Vervilting is heel pijnlijk voor het konijn en soms moet de trimbeurt hierbij in verschillende keren gebeuren omdat het anders te stressvol is voor het konijn. Laat het dus niet zover komen en boek tijdig je afspraak voor een trimbeurt. 


Ik controleer ook steeds de oogjes, oren, het neusje, de achterhand en de hakken. 

Bij problemen wijs ik u graag door naar een dierenarts. Ik verwijder ook plakpoep en eventuele keuteltjes die in de vacht zijn blijven hangen. Ik controleer ook de nagels en knip deze indien nodig. 

Konijnen zijn heel stressgevoelig en daarenboven ook prooidieren. Stress kan ervoor zorgen dat een konijn stopt met eten en voor een konijn is dit altijd potentieel gevaarlijk. De stress van de trimbeurt kan ik niet wegnemen maar er wordt alles aan gedaan om de diertjes zo weinig mogelijk stress te laten ervaren.


Dit is ook de reden waarom ik ervoor gekozen heb om alleen konijnen te trimmen en mij hierin te specialiseren. Een konijn is geen kat of kleine hond en heeft ook een gespecialiseerde aanpak nodig.


Ik trim aan huis, dit kan al een pak stress van de verplaatsing wegnemen. Uiteraard bent u ook welkom bij mij thuis in het trimsalon.     

Ik werk vacht -en diervriendelijk. Het kan dus gebeuren dat de trimbeurt af en toe eens onderbroken wordt om het diertje te laten rondlopen of dat er besloten wordt om het op een later tijdstip nog eens te proberen. 

Voor info over de tarieven klik hier.